De workshop was een succes. De deelnemers waren enthousiast en vonden de oefeningen erg leerzaam. Ze gaven aan dat ze de oefeningen willen gebruiken in hun eigen lessen.
Waarom improvisatie-theater?
Improvisatie-theater is een ervaringsgerichte leermethode die perfect is om te leren over diversiteit en inclusie. In een improvisatietheater is er geen goed of fout, en iedereen kan meedoen. Dit creëert een veilige en inclusieve sfeer waarin mensen zich vrij voelen om te experimenteren en nieuwe dingen te proberen.
De oefeningen
Tijdens de workshop hebben we verschillende oefeningen gedaan, zoals:
- Appelsien : deelnemers leerden enkele appelsienen beter kennen en keken zo voorbij het stereotype van een appelsien
- Crazy walk : deelnemers stapten door de ruimte als bulldozer en als sorry-zegger. Ze spraken over hun ervaring tijdens de oefening en ze legden de link met de gewone wereld.
- Spiegelen : deelnemers gebruikten de techniek van lichaamstaal spiegelen als manier om connectie te maken met elkaar
- Columbiaanse handhypnose : per twee leiden en volgen deelnemers elkaar. Ze zoeken een flow samen, bewaken hun grenzen en dagen elkaar uit.
Waarom is improvisatie-theater makkelijker te begeleiden dan rollenspelen?
Een deelnemer vroeg me na de workshop of het moeilijk is om improvisatie-oefeningen te begeleiden. Mijn antwoord is dat het makkelijker is dan rollenspelen in een medische setting begeleiden. Want die voelen minder veilig voor studenten, omdat ze alles goed willen doen. Daardoor heb je als opleider meer werk. Improvisatie-theater creëert een ruimte om veilig en plezant nieuwe dingen uit te proberen. Dat is precies wat mensen nodig hebben om bij te leren over diversiteit en inclusie.
Ik hoop dat deze post je inspireert om improvisatie-theater te gebruiken in jouw eigen lessen. Het is een waardevolle tool om te leren over diversiteit en inclusie, en om je studenten te helpen om zich te ontwikkelen tot competente en empathische zorgverleners.
