Kan je ICE ook gebruiken in een preventief consult ?

Aan de Universiteit Antwerpen leidde ik verpleegkundigen op om in de huisartsenpraktijk zelf een infectie-raadpleging te organiseren. Het was mijn taak om hen het begin van de consultatie aan te leren.

Een consultatie start met het bevragen van het patiëntenperspectief. Dit is erg waardevol om samen met de patiënt een persoonlijk plan op te stellen. Een goede manier om het patiëntenperspectief te bevragen is ICE: Ideas, Concerns en Expectations.

De vraag kwam of je dit model ook kan gebruiken in een preventief consult bij een chronische diabetespatiënt. Het antwoord is ja. Hier is een voorbeeld:

Ideas: Wat denk je zelf dat er aan de hand is? Ik heb gehoord dat er een verband is tussen diabetes en een gebrek aan slaap. De laatste tijd lig ik veel wakker ’s nachts. Het is erg hectisch thuis en op het werk. Mijn suikerwaarden in het bloed zullen wel slecht zijn.

Concerns: Maak je je er zorgen over? Waarover precies? Ik ben bang dat mijn bloedwaarden weer verslechterd zijn en dat er nog meer medicatie wordt opgestart. Dat wil ik niet.

Expectations: Hoe denk je zelf dat ik je het beste kan helpen? Ik wil hulp om beter te slapen.

Preventief zijn er zeer veel dingen die je bij deze patiënt kan bespreken. Door de intake weet je dat hij momenteel gemotiveerd is om te werken aan stress en slaap. De kans op succes is veel groter wanneer je de tijd van het consult hieraan besteedt dan bijvoorbeeld aan het dieet.